Punct si de la capat. Primul an de Afterschool interactiv si creativ

Foto: Simona Andrei

Foto: Simona Andrei

Toata frumusetea lumii e in ochii lor, bucuria in inimile parintilor si amintirea unei zile superbe, senine si speciale, pentru totdeauna in sufletul nostru, celor care am fost ieri prezenti la prima ceremonie de absolvire, a 22 de cursanti SPECIALI. Sunt chiar ei, copiii si adolescentii nostri luptatori din APCA Galati , care in primul an de implementare a proiectului nostru drag, ‘Afterschool Interactiv si Creativ pentru copiii SPECIALI”, castigator la sectiunea ‘Inovatie in educatie” pe TeImplici.ro, au facut IMPREUNA, pasi atat de frumosi spre recuperare, integrare, autodepasire.
Un gand, o idee, studiu si practica, sperante adunate si puse pe hartie, nevoi si obstacole ce trebuie depasite, lacrimi de bucurie si zile mai grele, sunt toate scrise in jurnalul primul an de proiect, pentru noi toti, cei care am crezut ca intr-o Romanie mult prea “gri”, putem schimba in frumos, viitorul copiilor nostri SPECIALI.
Va multumim tuturor celor care ati crezut in acest vis si prin votul vostru online, ati schimbat in bine zeci de destine, multumim pentru sprijinul de 5000 de euro Telekom Romania si tuturor celor care ne sunteti alaturi , in acest proiect si pe drumul nostru, in lupta cu autismul.
Pasim acum increzatori si spre al II-lea an de proiect si ne bucuram sa impartasim cu voi toti:
– Progresele , uneori spectaculoase, inregistrate de copiii sau adolescentii nostri, pe verbalizare, socializare, cunostinte generale, spontaneitate, functionalitate, notiuni academice sau de autonomie personala.
– Bucuria de a fi reusit sa cream grupuri inchegate de copii, care au devenit pe parcurs, prieteni buni, legaturi care au scos la suprafata trairi si sentimente frumoase, venite chiar de la ei, copiii nostril cu autism
– Reusita de e dezvolta abilitati care nu ar fi putut exersate niciunde, de la jocul de grup, interactiunea sociala sau incurajarea reciproca dintre colegi, pana la aplicatiile adaptate la tabla interactiva, prin care am deschis atat de usor si pentru todeauna, o portita atat de valoroasa, catre captarea interesului copiilor de a lucra, indiferent de gradul de dificultate al lectiilor.
– Am imbunatatit constant unul dintre aspectele vitale ale proiectului: planificarile zilnice, saptamanale si lunare, sub atenta supraveghere si interventiile coordonatorului de programe ABA din proiect.
– Am urmarit sa aplicam constant si cat mai eficient, principiile din terapia ABA, indiferent daca a fost vorba de lucrul la tabla interactiva, de activitatile pe motricitate fina, de dezvoltarea limbajului complex sau de jocurile de grup.
– Am reusit sa dezvoltam si latura noastra creativa, atat a copiilor cat si a parintilor , astfel ca incet dar sigur, prinde contur inca un vis la APCA Galati: Fabrica de bucurii SPECIALE, unde creatiile “hand-made” dau viata unor sperante pentru viitorii nostril adulti SPECIALI.

Ar mai fi multe , foarte multe de povestit si impartasit cu voi toti, insa astazi punem doar punct primului capitol din proiect, iar de maine o luam de la capat , asadar nu trebuie decat sa fiti cu ochii pe noi si sa urmariti cum povestea noastra frumoasa continua spre viitor…


Foto: Simona Andrei

Foto: Simona Andrei

Acum un an, tot cu emotii, marcam, tot la Biblioteca V.A. Urechia Galati, deschiderea proiectului unic in tara, „Afterschool interactiv si creativ pentru copiii SPECIALI”, proiect sponsorizat de Telekom Romania, castigator la sectiunea „Inovatie in educatie” in competitia de proiecte de pe platforma TeImplici.
Saptamana trecuta, dupa primul an al unui proiect pe care ni-l dorim cat mai longeviv, la vremea bilantului, cu tolba plina de amintiri si de progrese, emotiile au fost parca si mari!
Ne-a facut placere sa impartasim invitatilor nostri de la biblioteca nu doar concluziile, ci si povestea din spatele acestei minunate idei, greutatile intampinate, provocarile si sprijinul primit de la oameni cu suflet mare! Membrii echipei de proiect s-au bucurat sa ii aiba alaturi pe specialisti sau reprezenti din cadrul mai multor institutii, de la alte organizatii active in domeniul autismului, atat din Galati, cat si din Braila, de la institutii de invatamant, precum si pe o parte din „parintii de la after”!
Va multumim tuturor ca ne-ati fost aproape si ca ne-ati urmarit in acest an in care, fara niciun dubiu, cei 20 de copii care au frecventat si continua sa vina la afterschoolul de la APCA au progrese remarcabile – aceasta fiind cea mai mare bucurie pentru familiile copiilor si adolescentilor „de la after”, asa cum, de altfel, au marturisit in fata invitatilor nostri, cu lacrimi de nestapanit in ochi, si parintiii.

Foto: Simona Andrei

Foto: Simona Andrei

Nu in ultimul rand, multumim, Simona Andrei Photographer, ca ai ramas cu noi din prima zi a implementarii acestei idei si ai spus povestea in imagini a afterschoolului nostru, sponsorului Telekom Ramania, precum si tuturor partenerilor proeictului „Afterschool interactiv si creativ pentru copiii SPECIALI”: Ateliere Creativ Recreative, lantul de Farmacii Myosotis, Biblioteca Judeteana „V.A. Urechia”, Intrenoifievorba.ro, PresaGalati.ro, Elfbebe.ro!

La final va invitam sa ne vizitati si „Fabrica de bucurii SPECIALE”, micul nostru magazin online unde puteti vedea o parte din creatiile realizate la atelierul handmade din cadrul afterschoolului.