Povestea Robertei, fata SPECIALA care iubeste cartile

RobertaEU sunt Roberta, fata SPECIALA care iubeste cartile

Eu sunt Roberta și m-am născut pe 15 ianuarie, ziua marelui Poet Național Mihai Eminesu, sunt în clasa a XI-a și peste puțin timp împlinesc 18 ani, care nu știu când au „zburat”, ani ai unei copilării un pic diferite de a voastră, ani cu totul SPECIALI… Un cuvânt pe care îl veți auzi destul de des când vă voi vorbi despre mine și poate vă întrebați de ce…

Ei bine, dragii mei, eu am fost un copil SPECIAL, iar acum sunt o domnișoară SPECIALĂ, pentru că o afecțiune numită AUTISM m-a „ales” pe mine și pe părinții mei și ne-a schimbat pentru totdeauna cursul vieții. Cu toate acestea, nu ne-am dat bătuți niciodată în lupta noastră cu acest diagnostic, iar cei din jurul meu spun că mama mea are cel mai vesel râs din lume, deși nu ne-a fost și nu ne este deloc ușor în continuare. AUTISMUL, de care mulți “specialiști” nu auziseră când eu abia aveam 2 anișori, a făcut-o pe mama să lupte pentru recuperarea mea, alături de mine. Așa am început să învăț zilnic multe ore, iar la 4 anișori deja știam alfabetul.

După toți acești ani de încercări, pentru că sunt un adolescent SPECIAL, am mare nevoie de voi să mă încurajați, să aveți răbdare cu mine, să îmi explicați în pași mici ce am de făcut și să treceți ușor cu vederea când am gesturi necontrolate sau o zi mai puțin bună. Îmi este foarte greu să mă adresez vouă, dar aș vrea să nu uitați că sunt foarte fericită când voi veniți să vorbiți cu mine sau chiar și când doar stați în preajma mea.

Amintiți-vă că prietenia voastră e de neprețuit pentru mine și că mă poate ajuta enorm să-mi dezvolt latura socială și spiritul de grup, să port conversații mult mai profunde. Alături de voi îmi pot contura mai ușor propriul caracter, pot comunica liber fără rețineri, așa că vă rog, atunci când împrumut gesturi “greșite”, să-mi explicați și să aveți răbdare cu mine, să îmi fiți cei mai buni prieteni. Pentru toate acestea, vă voi răsplăti cu cea mai sinceră și infinită afecțiune din lume, căci eu am încredere în sufletele voastre frumoase care știu ca sunt în fiecare dintre voi!

Ca mine sunt și alți copii SPECIALI, ai căror părinți duc aceeași luptă, zi de zi, ani la rând, deși ne este mult mai greu decât vă puteți închipui. Asta pentru că autismul este recuperabil în diferite grade, pe diferite arii de dezvoltare și este nevoie de o întreagă echipă complexă, formată din terapeuți, logoped, coordonator, „shadow” pentru școală etc. Și, de cele mai multe ori, chiar părinții copiilor cu autism devin specialiști, iar aceștia sunt cei care mișcă lucrurile în bine pentru un viitor cu mai multe speranțe, cu ajutorul ONG-urilor pe care le-au înființat în diferite orașe din țară, al campaniilor 2% și al diverselor proiecte și campanii, derulate cu sprijinul comunității locale, care înțelege încet-încet că „Autismul este RECUPERABIL și chiar putem lupta ÎMPREUNĂ!”

Material realizat in cadrul proiectului „CURIER pentru AUTISM”, campanie de informare, constientizare si integrare scolara a copiilor cu autism, derulat de APCA Galati in anul scolar 2015 – 2016, sprijinit financiar de compania FAN Courier.