Povestea lui Vlad, un „blondut” SPECIAL

VladEU sunt Vlad, un „blondut” SPECIAL

M-am născut la începutul unei frumoase veri, într-o zi de 3 iunie, și bineînțeles că am fost așteptat cu mare nerăbdare de părinții mei. Primele semne de întrebare din partea părinților au apărut pe când aveam 2 ani, pentru că încă nu vorbeam, nu arătam cu degetul nimic și învârteam exagerat de mult lucrurile rotunde. De la doctor, mami și tati au aflat că toate acestea înseamnă elemente de autism – iar acel moment a fost unul dintre cele mai grele din viața lor.

Acum, deși am doar 4 anișori si jumătate, alături de familia mea muncesc oră de oră, ca să mă desprind cât se poate de mult de tot ceea ce înseamnă acest diagnostic. Sunt nevoit să învăț chiar și cum să mă joc, chiar și cum să privesc pe cineva în ochi, să fiu sociabil, să vorbesc.

Oricum, chiar dacă sunt un copil mai SPECIAL, sunt în același timp un copil vesel, iubitor, neastâmpărat. Îmi place să mă plimb, să sar, să ascult muzică, să mă bălăcesc cât de mult în apă… Mi-ar plăcea să ai răbdare cu mine și să-mi arăți cum trebuie să mă joc pentru a fi prieteni. Uneori îmi place să scot câte un sunet mai puternic sau să bat cu mânuțele în diverse obiecte – dar te rog, încearcă să ignori doar acest comportament, și nu să mă ignori cu totul pe mine. Poate nu e bine ce fac în acel moment, dar uneori nu mă pot abține. Cu ajutorul tuturor, cu răbdarea și prietenia voastră sinceră, pe care și eu v-o întorc înapoi la fel de sincer, cu siguranță voi reuși să progresez!

Ca mine sunt și alți copii SPECIALI, ai căror părinți duc aceeași luptă, zi de zi, ani la rând, deși ne este mult mai greu decât vă puteți închipui. Asta pentru că autismul este recuperabil în diferite grade, pe diferite arii de dezvoltare și este nevoie de o întreagă echipă complexă, formată din terapeuți, logoped, coordonator, „shadow” pentru școală etc. Și, de cele mai multe ori, chiar părinții copiilor cu autism devin specialiști, iar aceștia sunt cei care mișcă lucrurile în bine pentru un viitor cu mai multe speranțe, cu ajutorul ONG-urilor pe care le-au înființat în diferite orașe din țară, al campaniilor 2% și al diverselor proiecte și campanii, derulate cu sprijinul comunității locale, care înțelege încet-încet că „Autismul este RECUPERABIL și chiar putem lupta ÎMPREUNĂ!”

Material realizat in cadrul proiectului „CURIER pentru AUTISM”, campanie de informare, constientizare si integrare scolara a copiilor cu autism, derulat de APCA Galati in anul scolar 2015 – 2016, sprijinit financiar de compania FAN Courier.