Povestea lui Radu, un „argint viu” SPECIAL

RaduEU sunt RADU, un „argint viu” SPECIAL

M-am născut în Luna Cireșelor, într-o frumoasă zi de 14 iunie și bineînțeles că am fost așteptat cu mare nerăbdare de părinții mei. Pentru că la 2 ani încă nu vorbeam, pentru că nu arătam cu degetul nimic, pentru că exageram învârtind lucrurile rotunde, mami m-a dus la doctor. Atunci părinții mei au aflat că toate acestea poartă un nume – elemente de autism – iar acel moment a fost unul dintre cele mai grele din viața lor. Apoi mama a adus acasă prima terapeută cu care am început multe lecții la măsuță (chiar și câte 4 ore pe zi) și nu-mi era deloc ușor… Chiar și acum, după orele de la școală, mă mai așez la măsuța mea de acasă, pentru a repeta multe lucruri pe care alți copii le învață atât de ușor singuri, dar care, mie, îmi iau mult mai mult timp să le înțeleg cu adevărat.

Oricum, după cum probabil ai văzut – chiar dacă sunt un copil mai SPECIAL, sunt în același timp un copil vesel, neastâmpărat, îmi place să mă joc, deși uneori nu prea știu să arăt asta sau nu știu cum să-mi fac noi prieteni. Îmi place să inventez tot felul de lucruri și să mă joc cu Lego. Poate ai observat că uneori nu mă uit în ochii celui cu care vorbesc, dar asta nu pentru că nu vreau să stăm de vorbă. Adevărul e că îmi vine foarte greu să fac asta, însă am învățat, tot prin terapie, că, dacă mi se atrage atenția, atunci voi reuși să privesc în ochii celui din fața mea. Mi-ar plăcea să ai răbdare cu mine și să-mi arăti cum trebuie să mă joc pentru a fi prieteni. Uneori îmi place să mai spun replici din reclamele de la televizor sau să scot câte un sunet – încearcă să ignori acest comportament dar nu mă ignora pe mine. Eu știu că nu e bine ce fac atunci, dar uneori nu mă pot abține, însă peste ani, cu ajutorul tuturor, sper că voi reuși.

Aminteste-ți că am nevoie de prietenia și de răbdarea ta ca să pot progresa și o să vezi că pot să-ți fiu prieten bun, oferindu-ți aceeași prietenie ca și tine!

Ca mine sunt și alți copii SPECIALI, ai căror părinți duc aceeași luptă, zi de zi, ani la rând, deși ne este mult mai greu decât vă puteți închipui. Asta pentru că autismul este recuperabil în diferite grade, pe diferite arii de dezvoltare și este nevoie de o întreagă echipă complexă, formată din terapeuți, logoped, coordonator, „shadow” pentru școală etc. Și, de cele mai multe ori, chiar părinții copiilor cu autism devin specialiști, iar aceștia sunt cei care mișcă lucrurile în bine pentru un viitor cu mai multe speranțe, cu ajutorul ONG-urilor pe care le-au înființat în diferite orașe din țară, al campaniilor 2% și al diverselor proiecte și campanii, derulate cu sprijinul comunității locale, care înțelege încet-încet că „Autismul este RECUPERABIL și chiar putem lupta ÎMPREUNĂ!”

Material realizat in cadrul proiectului „CURIER pentru AUTISM”, campanie de informare, constientizare si integrare scolara a copiilor cu autism, derulat de APCA Galati in anul scolar 2015 – 2016, sprijinit financiar de compania FAN Courier.