Povestea lui Iustin, un baiat mai SPECIAL

Iustin Paraschiv

Eu sunt Iustin, un baiat mai SPECIAL

Dragi colegi, în curând, mai exact în luna iunie, voi împlini 8 ani, cu toate că sunt abia în clasa pregătitoare. Asta deoarece sunt un copil mai special.

Vreţi să ştiţi ce se ascunde, de fapt, în spatele acestui cuvânt? Ei bine, “special” poate fi un cuvânt cu sens trist, pentru că, din păcate, alături de mama şi de tata lupt din răsputeri cu o afecţiune numită autism, dar poate fi şi un cuvânt cu sens frumos, pentru că ştiu să fac o sumedenie de lucruri deosebite şi îi pot schimba sufleteşte, în bine, pe oamenii din jurul meu.

Aş vrea să vă mai spun că, uneori, am unele gesturi pe care poate nu le înţelegeţi, ca atunci când îmi manifest bucuria tremurând, fluturându-mi mâinele şi sărind sus pe vârfuri. Asta deoarece nu îmi pot stăpâni trăirile interioare, aşa că v-aş ruga să daţi uitării aceste comportamente diferite de ale voastre. Astfel, când sunt trist, vreau să mi se acorde mai multă afecţiune de la cei din jur şi, tocmai pentru că sunt unul dintre copiii speciali, am mare nevoie să mă încurajaţi, să aveţi răbdare cu mine, să îmi explicaţi pe îndelete ceea ce am de făcut, iar atunci când reuşesc să duc o sarcină la îndeplinire să îmi dăruiţi aplauze sau binemeritate feţe zâmbitoare.

Astfel, prin aceste gesturi simple, voi deveniţi prietenii mei cei mai buni şi, în acelaşi timp, lumea noastră a tuturor copiilor speciali, poate fi măcar un pic mai frumoasă! Vă mulţumesc vouă colegilor, că îmi sunteţi aproape, îi mulţumesc doamnei învăţătoare că are multă răbdare cu mine şi că mă acceptă aşa cum sunt eu, un băiat special!

Ca mine sunt și alți copii SPECIALI, ai căror părinți duc aceeași luptă, zi de zi, ani la rând, deși ne este mult mai greu decât vă puteți închipui. Asta pentru că autismul este recuperabil în diferite grade, pe diferite arii de dezvoltare și este nevoie de o întreagă echipă complexă, formată din terapeuți, logoped, coordonator, „shadow” pentru școală etc. Și, de cele mai multe ori, chiar părinții copiilor cu autism devin specialiști, iar aceștia sunt cei care mișcă lucrurile în bine pentru un viitor cu mai multe speranțe, cu ajutorul ONG-urilor pe care le-au înființat în diferite orașe din țară, al campaniilor 2% și al diverselor proiecte și campanii, derulate cu sprijinul comunității locale, care înțelege încet-încet că „Autismul este RECUPERABIL și chiar putem lupta ÎMPREUNĂ!”

Material realizat in cadrul proiectului „CURIER pentru AUTISM”, campanie de informare, constientizare si integrare scolara a copiilor cu autism, derulat de APCA Galati in anul scolar 2015 – 2016, sprijinit financiar de compania FAN Courier.