Povestea lui Denis-Ovidiu, un adolescent SPECIAL care iubeste muzica

Ovidiu DenisEU sunt Denis-Ovidiu, un adolescent SPECIAL care iubește muzica

Într-o zi de vară, acum 16 ani, m-am născut eu, un copil foarte vesel. Așa cum știu toți cunoscuții mei, îmi plac mult dansul și muzica și, nu în ultimul rând, îmi place enorm să cânt. Sunt elev în clasa a XI-a și, după cum ați observat, sunt un adolescent mai special, fiind afectat de autism…

Copilăria mea a însemnat multe ore de terapie, terapie pe care sunt nevoit să o continui și acum, zilnic, în lupta mea cu această afecțiune. Știu că, uneori, când nu înțeleg ce am de făcut sau nu știu cum să rezolv ceva, mă agit mai mult decât voi, sar, flutur mâinile sau încep să mă cert cu prietenii din imaginația mea. Totuși, nu aș vrea să vă fie teamă de aceste gesturi, pe care voi, cei din jurul meu, poate nu le înțelegeți și pe care eu nu mi le pot controla. De fapt, așa îmi manifest eu anumite emoții interioare și m-ar ajuta mai mult să treceți cu vederea aceste mici comportamente diferite de ale voastre.

Tocmai de aceea mi-ar plăcea să aveți răbdare cu mine și să îmi oferiți explicații complete despre ceea ce am de făcut. În același timp, m-aș simți mult mai bine să îmi adresați cuvinte calde de apreciere, mai ales când am reușite.

De asemenea, sunt la o vârstă când, mai mult decât oricând, simt nevoia să primesc prietenia necondiționată a celor din jurul meu și, de altfel, o pot oferi și eu înapoi, la fel de necondiționat. Doar așa, cu ajutorul vostru, al tuturor, voi putea progresa și mă voi putea bucura de o viață cât mai frumoasă!

Ca mine sunt și alți copii SPECIALI, ai căror părinți duc aceeași luptă, zi de zi, ani la rând, deși ne este mult mai greu decât vă puteți închipui. Asta pentru că autismul este recuperabil în diferite grade, pe diferite arii de dezvoltare și este nevoie de o întreagă echipă complexă, formată din terapeuți, logoped, coordonator, „shadow” pentru școală etc. Și, de cele mai multe ori, chiar părinții copiilor cu autism devin specialiști, iar aceștia sunt cei care mișcă lucrurile în bine pentru un viitor cu mai multe speranțe, cu ajutorul ONG-urilor pe care le-au înființat în diferite orașe din țară, al campaniilor 2% și al diverselor proiecte și campanii, derulate cu sprijinul comunității locale, care înțelege încet-încet că „Autismul este RECUPERABIL și chiar putem lupta ÎMPREUNĂ!”

Material realizat in cadrul proiectului „CURIER pentru AUTISM”, campanie de informare, constientizare si integrare scolara a copiilor cu autism, derulat de APCA Galati in anul scolar 2015 – 2016, sprijinit financiar de compania FAN Courier.