Povestea lui Danut, un mare nazdravan SPECIAL

DAnutEU sunt Danut, un mare nazdravan SPECIAL

Bună tuturor! Eu sunt Dănuț și mă bucur să vă pot împărtăși câteva rânduri despre mine… Am fost un bebeluș foarte dorit de părintii mei și așteptat cu mare nerăbdare… Am venit în viața lor într-o zi însorită de toamnă, pe 27 septembrie 2009 și vreau să vă dezvălui că sunt un mare năzdrăvan, deși sunt un copil SPECIAL!

Astfel, chiar dacă acum port un diagnostic trist numit ”Autism”, am fost un bebeluș tare cuminte, vesel și iubitor. Mi-am pus „pe jar” părinții încă de când eram  micuț, căci la 7 luni am suferit o intervenție chirurgicală pentru hernie, iar mai târziu m-am îmbolnăvit de bronșiolită.

În jurul aceleiași vârste, mami a început să se îngrijoreze din ce în ce mai mult de faptul că nu vorbeam mai deloc, așa că început să-mi studieze mai bine comportamentul. Căutând înnebunită răspunsuri pe internet, era direcționată pe site-uri despre autism. Vizitele la medicul de familie se terminau însă într-o notă optimist din partea doctorului – „Copilul dumneavoastră nu are nimic. Va vorbi, am avut și cazuri în care au vorbit la 3 ani.” Dar intuiția mamei mele n-a dat gres… din pacate.

La doi ani și nouă luni am fost diagnosticat la Spitalul „Obregia” din București cu diagnosticul tulburare de spectrul autist și hiperkinetie, iar de atunci părinții mei duc o luptă continuă pentru recuperarea mea.

Sunt un copil special, vă rog să mă înțelegeți, dacă uneori sunt supărat, plâng sau protestez sau îmi pierd răbdarea… N-o fac din răutate. Îmi este atât de greu să mă exprim… Mi-aș dori să mă acceptați așa cum sunt și să încercați să-mi fiți prieteni.

Ca mine sunt și alți copii SPECIALI, ai căror părinți duc aceeași luptă, zi de zi, ani la rând, deși ne este mult mai greu decât vă puteți închipui. Asta pentru că autismul este recuperabil în diferite grade, pe diferite arii de dezvoltare și este nevoie de o întreagă echipă complexă, formată din terapeuți, logoped, coordonator, „shadow” pentru școală etc. Și, de cele mai multe ori, chiar părinții copiilor cu autism devin specialiști, iar aceștia sunt cei care mișcă lucrurile în bine pentru un viitor cu mai multe speranțe, cu ajutorul ONG-urilor pe care le-au înființat în diferite orașe din țară, al campaniilor 2% și al diverselor proiecte și campanii, derulate cu sprijinul comunității locale, care înțelege încet-încet că „Autismul este RECUPERABIL și chiar putem lupta ÎMPREUNĂ!”

Material realizat in cadrul proiectului „CURIER pentru AUTISM”, campanie de informare, constientizare si integrare scolara a copiilor cu autism, derulat de APCA Galati in anul scolar 2015 – 2016, sprijinit financiar de compania FAN Courier.