Povestea lui Cosmin – EU lupt cu autismul, TU poti sa ma ajuti!

CosminEU sunt Cosmin, EU lupt cu autismul, TU poti sa ma ajuti!

M-am născut într-o zi însorită de vară, pe 27 august 2007, iar cei care ajung să mă cunoască foarte bine spun că sunt un mare “lipicios”. Am o surioară foarte frumoasă, Alexandra, o micuţă talentată artistă şi, alături de ea, mi-am făcut curaj să apar la televizor, chiar la emisiunea îndragită de voi toti, “NextStar”. Dar de ce “curaj” ?

Pentru că, vedeţi voi, eu sunt un băieţel SPECIAL, diagnosticat cu Tulburare din Spectrul Autismului încă de la vârsta de 3 ani, şi de multe ori sunt timid cu cei din jurul meu, aşa că am nevoie de curaj să vă arăt câte lucruri minunate ştiu şi eu.

Tocmai din acelaşi motiv, uneori vorbesc în şoaptă, aşa că am mare nevoie de încurajările colegilor mei şi ale celor din jur, pentru a mă face mai uşor înţeles şi pentru a-mi face cât mai mulţi prieteni.

Prietenia celor din jur mă ajută enorm de mult şi sunt tare fericit să fiu coleg cu cei de o vârsta cu mine, într-un colectiv în care întotdeauna m–am simţit protejat, iubit, acceptat. Până să ajung însă aici, trebuie să ştiţi că mare parte din copilăria mea a însemnat ani de zile de terapie la măsuţă, ore întregi pe zi, în timp ce poate alţi copii zburdau fericiţi prin parcuri, însă nimic din toate aceste sacrificii nu au fost în zadar. Aşa că, nu întâmplător, mulţi îmi spun, azi, că sunt un micuţ-mare luptător şi voi continua la fel, pe acest drum al meu, oricât va fi nevoie, pentru a ajunge, într-o bună zi, să fiu cu adevărat un învingător, în lupta cu autismul.

Ca mine sunt și alți copii SPECIALI, ai căror părinți duc aceeași luptă, zi de zi, ani la rând, deși ne este mult mai greu decât vă puteți închipui. Asta pentru că autismul este recuperabil în diferite grade, pe diferite arii de dezvoltare și este nevoie de o întreagă echipă complexă, formată din terapeuți, logoped, coordonator, „shadow” pentru școală etc. Și, de cele mai multe ori, chiar părinții copiilor cu autism devin specialiști, iar aceștia sunt cei care mișcă lucrurile în bine pentru un viitor cu mai multe speranțe, cu ajutorul ONG-urilor pe care le-au înființat în diferite orașe din țară, al campaniilor 2% și al diverselor proiecte și campanii, derulate cu sprijinul comunității locale, care înțelege încet-încet că „Autismul este RECUPERABIL și chiar putem lupta ÎMPREUNĂ!”

Material realizat in cadrul proiectului „CURIER pentru AUTISM”, campanie de informare, constientizare si integrare scolara a copiilor cu autism, derulat de APCA Galati in anul scolar 2015 – 2016, sprijinit financiar de compania FAN Courier.