Povestea lui Andrei-Octavian, un baiat cu totul si cu totul SPECIAL

Andrei OctavEu sunt Andrei-Octavian, un baiat cu totul si cu totul SPECIAL

Eu sunt Andrei Octavian și am 9 ani și 8 luni. Ca și voi, sunt elev în clasa III-a, dar, după cum ați observat, eu sunt un copil mai special. Asta deoarece, încă de la vârsta de 3 ani, de când, după numeroase vizite la medici alături de părinți, mi s-a pus diagnosticul de autism și de când am început să lupt cu această afecțiune care îmi fură copilăria.

Aș vrea să vă spun că, tocmai pentru că sunt un copil SPECIAL, am mare nevoie de răbdarea voastră, a tuturor, pentru a-mi explica în pași mărunți ce am de făcut și, atunci când am reușite, să îmi oferiți, bineînțeles, fețe zâmbitoare! Aș vrea să vă spun că, uneori, am gesturi pe care poate nu le înțelegeți (mă agit și flutur mânuțele sau alte obiecte), dar trebuie să știți că așa îmi manifest eu anumite emoții interioare și m-aș simți mai bine dacă ați trece cu vederea micile mele comportamente diferite de ale voastre.

Știți bine că, chiar și la această vârstă, îmi vine greu să vorbesc cu cei din jurul meu, dar trebuie să mai aflați că prima vocală pe care am rostit-o a fost abia pe la 4 ani și jumătate. Deși sunt afectuos, îmi este tare greu să cer prietenia cuiva, dar sunt fericit când un copil mi se adresează. Așa că aș vrea să-ți amintești că am nevoie și de prietenia și de încurajările voastre ca să pot progresa !

Ca mine sunt și alți copii SPECIALI, ai căror părinți duc aceeași luptă, zi de zi, ani la rând, deși ne este mult mai greu decât vă puteți închipui. Asta pentru că autismul este recuperabil în diferite grade, pe diferite arii de dezvoltare și este nevoie de o întreagă echipă complexă, formată din terapeuți, logoped, coordonator, „shadow” pentru școală etc. Și, de cele mai multe ori, chiar părinții copiilor cu autism devin specialiști, iar aceștia sunt cei care mișcă lucrurile în bine pentru un viitor cu mai multe speranțe, cu ajutorul ONG-urilor pe care le-au înființat în diferite orașe din țară, al campaniilor 2% și al diverselor proiecte și campanii, derulate cu sprijinul comunității locale, care înțelege încet-încet că „Autismul este RECUPERABIL și chiar putem lupta ÎMPREUNĂ!”

Material realizat in cadrul proiectului „CURIER pentru AUTISM”, campanie de informare, constientizare si integrare scolara a copiilor cu autism, derulat de APCA Galati in anul scolar 2015 – 2016, sprijinit financiar de compania FAN Courier.