Povestea lui Andrei, fratiorul mai mare SPECIAL

Andrei MatasaruEU sunt Andrei, fratiorul mai mare SPECIAL

Sunt un băiețel SPECIAL, tare iubitor, isteț și vesel. Îmi place să mă plimb, să dansez, să sar, să ascult muzică… Îmi place ploaia, iubesc marea, dar sunt cel mai fericit când înot. Ador să fiu ținut în brațe și mă simt minunat atunci când sunt lăudat de cei din jurul meu. Sunt un copil care are foarte multe de oferit, dar, pentru moment, nu oricine poate vedea asta, pentru că… am AUTISM.

Deși am doar 6 anișori, de mai bine de 3 ani, eu, alături de famila mea, muncesc zi de zi, oră de oră, ca să mă desprind cât se poate de mult de tot ceea ce înseamnă acest diagnostic pe care l-am primit atunci când părinții mei abia învățaseră să se bucure de minunea de a avea un copil. Acum, în fiecare zi sunt nevoit să învăț chiar și cum să mă joc, chiar și cum să privesc pe cineva în ochi, să fiu sociabil, să vorbesc. Foarte mult mă ajută să-mi fac noi prieteni, la gradiniță și oriunde, dar mai ales laudele colegilor, zâmbetele lor atunci când mă văd și aplauzele de bucurie când mă aud vorbind.

Cu pași mărunți, dar siguri, mă îndrept spre tine, spre lumea ta și a noastră… am nevoie să mă ții de mână pe acest drum, să îmi arăți și să îmi spui ce să fac, dar mai presus de toate am nevoie de încredere, speranță și de acceptare. Îmi doresc enorm să devin și eu un învingător în lupta cu autismul – asta i-ar bucura enorm pe părinții mei, dar și pe frățioarul meu mai mic, de doar 9 luni. Știu sigur că și tu mă poți ajuta!

Ca mine sunt și alți copii SPECIALI, ai căror părinți duc aceeași luptă, zi de zi, ani la rând, deși ne este mult mai greu decât vă puteți închipui. Asta pentru că autismul este recuperabil în diferite grade, pe diferite arii de dezvoltare și este nevoie de o întreagă echipă complexă, formată din terapeuți, logoped, coordonator, „shadow” pentru școală etc. Și, de cele mai multe ori, chiar părinții copiilor cu autism devin specialiști, iar aceștia sunt cei care mișcă lucrurile în bine pentru un viitor cu mai multe speranțe, cu ajutorul ONG-urilor pe care le-au înființat în diferite orașe din țară, al campaniilor 2% și al diverselor proiecte și campanii, derulate cu sprijinul comunității locale, care înțelege încet-încet că „Autismul este RECUPERABIL și chiar putem lupta ÎMPREUNĂ!”

Material realizat in cadrul proiectului „CURIER pentru AUTISM”, campanie de informare, constientizare si integrare scolara a copiilor cu autism, derulat de APCA Galati in anul scolar 2015 – 2016, sprijinit financiar de compania FAN Courier.