Povestea lui Alex, micul artist SPECIAL

Alex MusunoiEU sunt Alex, micul artist SPECIAL

Eu sunt Alex și, în luna decembrie 2015, împlinesc 8 ani. Sunt elev ca și voi în clasa I B, dar, după cum ați observat, eu sunt un copil mai special.

De ce SPECIAL? Pentru că o afecțiune numită AUTISM m-a ales pe mine… deși nu știu de ce, iar această întrebare e cea care-i chinuie cel mai mult și pe părinții mei… Dacă, până la 2 ani, nu am dat niciun semn că aș fi altfel decât toți ceilalți și făceam cele mai frumoase desene din lume, după această vârstă, părinții mei au văzut primele semne ale autismului și tot de atunci a început și lupta familiei noastre. Așa am început să parcurg, zilnic, multe ore de terapie și de logopedie, și toate acestea pentru a ține ritmul cu voi, pentru a mă juca alături de voi, a vorbi și a învăța alături de cei care au aceeași vârsta ca mine.

Pentru că sunt un copil SPECIAL, am mare nevoie să mă încurajați, să aveți răbdare cu mine, să îmi explicați în pași mici ce am de făcut și, atunci când am reușite, să îmi oferiți, bineînțeles, mult așteptatele fețe zâmbitoare! Uneori, când nu pot înțelege sarcina pe care o am de realizat, am unele gesturi pe care poate nu le înțelegeți (sar, mă agit, câteodată flutur mânuțele). Nu aș vrea să vă fie teamă – așa îmi manifest eu anumite emoții interioare și vă rog să treceți cu vederea micile mele comportamente diferite de ale voastre.

Vă mulțumesc vouă, colegilor, că îmi sunteți aproape, că mă înțelegeți și, mai ales, îi mulțumesc doamnei învățătoare că are răbdare cu mine și că mă acceptă așa cum sunt eu, un băiat SPECIAL!

Ca mine sunt și alți copii SPECIALI, ai căror părinți duc aceeași luptă, zi de zi, ani la rând, deși ne este mult mai greu decât vă puteți închipui. Asta pentru că autismul este recuperabil în diferite grade, pe diferite arii de dezvoltare și este nevoie de o întreagă echipă complexă, formată din terapeuți, logoped, coordonator, „shadow” pentru școală etc. Și, de cele mai multe ori, chiar părinții copiilor cu autism devin specialiști, iar aceștia sunt cei care mișcă lucrurile în bine pentru un viitor cu mai multe speranțe, cu ajutorul ONG-urilor pe care le-au înființat în diferite orașe din țară, al campaniilor 2% și al diverselor proiecte și campanii, derulate cu sprijinul comunității locale, care înțelege încet-încet că „Autismul este RECUPERABIL și chiar putem lupta ÎMPREUNĂ!”

Material realizat in cadrul proiectului „CURIER pentru AUTISM”, campanie de informare, constientizare si integrare scolara a copiilor cu autism, derulat de APCA Galati in anul scolar 2015 – 2016, sprijinit financiar de compania FAN Courier.