Povestea Elenei, o fetita SPECIALA

Elena ParvuEU sunt Elena, o fetita SPECIALA

Sunt o fetiță în vârstă de 10 ani, m-am născut pe 1 aprilie 2006. Încă de când aveam un anișor, părinții mei au observat că mă dezvolt altfel decât ceilalți copii. În urma controalelor repetate la medic, a venit și un diagnostic: întârziere de dezvoltare.

Apoi au urmat nenumărate ore de terapie ABA, logopedie și kinetoterapie, dar asta nu înseamnă câtuși de puțin că am încetat să fiu răsfățata familiei. În urma orelor de terapie, am reușit să realizez mult mai bine ce se petrece în jurul meu, să vorbesc, să îmi exprim sentimentele și opiniile. Sunt o fetiță veselă, plină de energie, ador să cânt, să dansez și să-i înveselesc pe cei din jurul meu cu carisma mea.

Dar cu toate acestea, în continuare am nevoie de ajutorul vostru, am nevoie de atenție și de implicarea celor din jur. Tânjesc după joaca voastră, a copiilor din fața blocului, a colegilor de clasă (când este cazul), mi-aș dori ca lumea să fie mult mai informată, mai deschisă și mi-ar plăcea să fiu privită altfel. Sprijină-mă și tu căci cu siguranta voi reuși!

Ca mine sunt și alți copii SPECIALI, ai căror părinți duc aceeași luptă, zi de zi, ani la rând, deși ne este mult mai greu decât vă puteți închipui. Asta pentru că autismul este recuperabil în diferite grade, pe diferite arii de dezvoltare și este nevoie de o întreagă echipă complexă, formată din terapeuți, logoped, coordonator, „shadow” pentru școală etc. Și, de cele mai multe ori, chiar părinții copiilor cu autism devin specialiști, iar aceștia sunt cei care mișcă lucrurile în bine pentru un viitor cu mai multe speranțe, cu ajutorul ONG-urilor pe care le-au înființat în diferite orașe din țară, al campaniilor 2% și al diverselor proiecte și campanii, derulate cu sprijinul comunității locale, care înțelege încet-încet că „Autismul este RECUPERABIL și chiar putem lupta ÎMPREUNĂ!”

Material realizat in cadrul proiectului „CURIER pentru AUTISM”, campanie de informare, constientizare si integrare scolara a copiilor cu autism, derulat de APCA Galati in anul scolar 2015 – 2016, sprijinit financiar de compania FAN Courier.