Povestea Biancai, sora mai mare SPECIALA

BiancaEU sunt Bianca, sora mai mare SPECIALA

M-am născut acum 10 ani, într-o zi de marți, pe 13 decembrie 2005. Am fost fetița mult așteptată de către parinții mei. La 1 an și 7 luni de la venirea mea pe lume, traseul vieții mele s-a schimbat brusc, dezvoltarea mea avea să fie cu totul alta. Am început să mă izolez de ceilalți copii, să uit ceea ce învățasem, să nu le mai răspund părinților atunci când mă strigau, am început să-mi schimb obiceiurile, repetând continuu jocurile sau unele gesturi care îmi plăceau. Apoi a urmat un diagnostic dur: AVEAM AUTISM. Cu toate acestea, părinții nu au încetat să mă iubească, să mă sprijine, toata atenția lor fiind îndreptată asupra mea.

Acum sunt elevă în clasa a-III-a A, la o școală specială, înconjurată de copii speciali. Recunosc că, în continuare, nu îmi place să interacționez cu copiii, prefer doar să îi privesc cum se joacă și să chicotesc de pe margine, dar, dacă mă ajutați, poate reușesc să ma implic și eu în activitățile voastre atât de frumoase.

Acasa am un frățior în vârstă de 5 anișori, pe care-l cheamă Robert, și care parcă a venit pe lume cu lecția învățată: mă încurajează  mereu la joacă fără să se supere că trișez sau că mă joc în stilul meu și cedează mereu în favoarea mea. Sunt un copil vesel, îmi plac muzica, pictura și modelajul cu plastilina, îmi mai plac cifrele și literele, ador școala și ceaiul de la cantină. Dar în continuare am nevoie de sprijinul doamnelor educatoare, al colegilor, al vostru, al tuturor. Am nevoie de multă afecțiune, sprijin și înțelegere, nu de compătimire. Așa că ajută-mă să mă integrez în lumea ta și te voi lăsa să o descoperi pe a mea!

Ca mine sunt și alți copii SPECIALI, ai căror părinți duc aceeași luptă, zi de zi, ani la rând, deși ne este mult mai greu decât vă puteți închipui. Asta pentru că autismul este recuperabil în diferite grade, pe diferite arii de dezvoltare și este nevoie de o întreagă echipă complexă, formată din terapeuți, logoped, coordonator, „shadow” pentru școală etc. Și, de cele mai multe ori, chiar părinții copiilor cu autism devin specialiști, iar aceștia sunt cei care mișcă lucrurile în bine pentru un viitor cu mai multe speranțe, cu ajutorul ONG-urilor pe care le-au înființat în diferite orașe din țară, al campaniilor 2% și al diverselor proiecte și campanii, derulate cu sprijinul comunității locale, care înțelege încet-încet că „Autismul este RECUPERABIL și chiar putem lupta ÎMPREUNĂ!”

Material realizat in cadrul proiectului „CURIER pentru AUTISM”, campanie de informare, constientizare si integrare scolara a copiilor cu autism, derulat de APCA Galati in anul scolar 2015 – 2016, sprijinit financiar de compania FAN Courier.