Povestea Andrei, un sufletel SPECIAL

Andra (1)Eu sunt Andra, un suflețel SPECIAL

Buna ziua tuturor! Eu sunt Andra și pe 14 decembrie 2016 voi împlini 10 anișori. Sunt colega voastră, în clasa a II- a, dar după cum ați observat eu sunt o fetiță mai specială.

Vă veți întreba de ce sunt specială și voi incerca să vă explic. Până pe la 2 ani și jumătate, dezvoltarea mea a fost normală, dupa care, încet-încet, am început să mă izolez, îmi plăcea să mă joc mai mult singură, nu dădeam importanță prea mare jucăriilor, evitam să mă joc cu copiii, am început să nu mai pronunț multe dintre cuvintele pe care le spuneam înainte. Atunci, părinții mei au mers cu mine la medic. La început am primit un diagnostic provizoriu „dificultăți în dezvoltarea limbajului”, dar comportamentul meu devenea din ce în ce mai agitat și după un an și jumătate de chin la grădiniță am hotărât să mergem la București și să mă consulte mai mulți medici. Abia la vârsta de 5 ani am primit diagnosticul de „autism atipic” si, de atunci,  am început lupta mea pentru normalitate.

După ore și ore de terapie ABA, logopedie, kinetoterapie am depășit multe bariere și mă străduiesc în continuare să fac progrese, pentru a fi alături de voi. Încă nu am destul curaj și încredere în mine ca să rămân lângă voi neînsoțită, dar am foarte multă nevoie de afecțiune și de încurajările voastre.

Noi, copiii speciali, nu prea avem timp de joacă, pentru că ceea ce voi învățați singuri din familie noi învățăm prin terapie, cu ajutorul specialiștilor. Deși îmi impun să fiu atentă la gesturile mele, să nu vă supăr, să fiu veselă, să vorbesc cu voi, să nu vă deranjez, uneori nu reușesc să mă controlez și, pentru asta, vă rog din suflet să mă iertați și să mă acceptați alături de voi așa cum sunt, uneori mai veselă alteori mai supărată. Numai cu înțelegere și sprijin voi putea fi la fel ca voi. Îi mulțumesc și doamnei învățătoare pentru ajutorul, iubirea și înțelegerea oferite necondiționat!

Ca mine sunt și alți copii SPECIALI, ai căror părinți duc aceeași luptă, zi de zi, ani la rând, deși ne este mult mai greu decât vă puteți închipui. Asta pentru că autismul este recuperabil în diferite grade, pe diferite arii de dezvoltare și este nevoie de o întreagă echipă complexă, formată din terapeuți, logoped, coordonator, „shadow” pentru școală etc. Și, de cele mai multe ori, chiar părinții copiilor cu autism devin specialiști, iar aceștia sunt cei care mișcă lucrurile în bine pentru un viitor cu mai multe speranțe, cu ajutorul ONG-urilor pe care le-au înființat în diferite orașe din țară, al campaniilor 2% și al diverselor proiecte și campanii, derulate cu sprijinul comunității locale, care înțelege încet-încet că „Autismul este RECUPERABIL și chiar putem lupta ÎMPREUNĂ!”

Material realizat in cadrul proiectului „CURIER pentru AUTISM”, campanie de informare, constientizare si integrare scolara a copiilor cu autism, derulat de APCA Galati in anul scolar 2015 – 2016, sprijinit financiar de compania FAN Courier.