Povestea lui Alexandru, „baiatul lui tata”, SPECIAL”

Alexandru Arhire

Eu sunt ALEXANDRU, „Băiatul lui tata”, SPECIAL

M-am născut acum 7 ani, într-o iarnă minunată, părinții mei așteptându-mi venirea pe lume cu multă dragoste și căldură. Dar, după doi anișori, văzând că încă nu vorbesc și că nu îmi înțeleg modul prin care încercam să comunic cu ei, m-au dus la doctor. Diagnosticul pe care l-am primit a căzut ca un trasnet pentru părinții mei: AUTISM cu elemente de ADHD.

Dar haideți să vă zic ceva: autismul nu este o boală. Oamenii tind să pună etichete, își doresc „copii perfecți”, care să se încadreze în anumite tipare considerate „normale”, însă ei nu înțeleg că și eu, la fel ca alți copii SPECIALI, sunt foarte sensibil, am suflet și sentimente ca toți micuții de aceeași vârstă cu mine. Uneori, resimt ceea ce se petrece în jurul meu ca o atmosferă rece, tăioasă. Mai mult, eu simt agitația, neliniștea, durerea și „citesc” perfect tot ce e în sufletul celor din jurul meu, chiar dacă ei spun că totul e bine și încearcă să îmi zâmbească. Așa că nu e de mirare că uneori caut locuri liniștite, departe de agitația oamenilor.

Chiar dacă sunt SPECIAL, sunt un copil ca toți ceilalti, iubesc mult animalele, iubesc plantele și în general natura, îmi place să dansez și să ascult muzică. Însă, pentru a mă deschide lumii în care am venit, depun mult efort împreună cu tati meu drag, mama fiind plecată departe, alegând un alt mod de a mă ajuta. Fac terapie de peste 4 ani, zi de zi, merg la logoped, kinetoterapie și la multe alte activități și mă bucur să fiu înconjurat de foartă multă dragoste, din partea celor care luptă alături de mine. Am mare nevoie însă și de tine, să pot învăța cum să fac asta, cum să-ți arăt că nu sunt un copil bolnav, ci doar SPECIAL. Nu mă izola, acceptă-mă în lumea ta și ajută-mă să o descopăr, dar nu o face cu teamă, ci cu răbdare, fără presiune si cu încredere. Exact atunci, eu îți voi oferi toată dragostea mea și astfel am să te las să descoperi și tu lumea mea, una curată, sinceră și plină de iubire.

Ca mine sunt și alți copii SPECIALI, ai căror părinți duc aceeași luptă, zi de zi, ani la rând, deși ne este mult mai greu decât vă puteți închipui. Asta pentru că autismul este recuperabil în diferite grade, pe diferite arii de dezvoltare și este nevoie de o întreagă echipă complexă, formată din terapeuți, logoped, coordonator, „shadow” pentru școală etc. Și, de cele mai multe ori, chiar părinții copiilor cu autism devin specialiști, iar aceștia sunt cei care mișcă lucrurile în bine pentru un viitor cu mai multe speranțe, cu ajutorul ONG-urilor pe care le-au înființat în diferite orașe din țară, al campaniilor 2% și al diverselor proiecte și campanii, derulate cu sprijinul comunității locale, care înțelege încet-încet că „Autismul este RECUPERABIL și chiar putem lupta ÎMPREUNĂ!”

Material realizat in cadrul proiectului „CURIER pentru AUTISM”, campanie de informare, constientizare si integrare scolara a copiilor cu autism, derulat de APCA Galati in anul scolar 2015 – 2016, sprijinit financiar de compania FAN Courier.