”CURIERUL” a ajuns la destinație!

Prieteni dragi,
Iată-ne ajunşi la finalul unui drum greu, dar plin de satisfacţii , un drum pe care am cunoscut oameni deosebiţi, dornici să contribuie necondiţionat la incluziunea şcolară a copiilor cu autism, dar şi un drum cu multe provocări, cărora a trebuit să le facem faţă şi, ca de fiecare dată, am învăţat să le depăşim ÎMPREUNĂ, ca într-o mare şi frumoasă familie .
Vineri, 10 iunie 2016, la Galaţi, găzduiţi de prietenii noştri de nădejde de la Biblioteca Județeană ”V.A. Urechia”, î13428364_1048661368502404_1998158345415440945_nntr-o atmosfera caldă şi prietenoasă, am marcat încheierea proiectului “CURIER pentru AUTISM”, prin organizarea conferinţei de “bun-rămas” şi, totodată, a celui de-al cincilea workshop, recapitulativ.
Au fost oferite cu drag plachete şi diplome sponsorului, FAN Courier si partenerilor Biblioteca V.A. Urechia Galați , Psih. Gina Seria, CJRAE Galați , Inspectoratul Judetean Scolar Galați‬, fără de care “CURIER pentru AUTISM” ar fi fost doar o utopie, s-au înmânat titluri onorifice “de succes” cadrelor didactice şi copiilor pe care acestea îi îndrumă, pentru“încăpăţânarea” şi hotărârea cu care au ales să ne fie alături, făcând tot posibilul integrarea cât mai naturală, firească în mediul şcolar a copiilor cu autism. Am fost veseli, am ras, am plâns (tot de bucurie!) şi, la final, când am tras linie, am rămas cu satisfacţia unui lucru bine făcut, dus la bun sfârşit, ale cărui efecte vor dăinui multă vreme de aici înainte.
“CURIER pentru AUTISM” a însemnat pe scurt o campanie cu un impact URIAȘ, ce s-a derulat pe întreg parcursul anului şcolar 2015-2016, cu scopul creşterii şanselor de integrare şcolară a copiilor cu autism, avându-se în vedere acoperirea unei plaje cât mai largi de unităţi şcolare gălăţene, prin vizite în şcoli şi întâlniri cu profesorii şi elevii, cât şi prin organizarea de workshop-uri cu caracter educativ-informativ, care au urmărit transmiterea de informaţii către p13413787_1048660415169166_9089557835354026326_nersoanele direct interesate să contribuie
la facilitarea integrării şcolare a copiilor cu TSA (cadre didactice care predau copiilor cu autism, terapeuţi tip shadow, părinţi de copii cu autism, profesori de sprijin etc.).
Proiectul a urmărit nu doar adaptarea copiilor cu autism la mediul din şcolile gălăţene, ci şi schimbarea, într-un mod pozitiv, a percepţiei asupra persoanelor care suferă de autism.
În total, “caravana” proiectului a vizitat 15 instituţii şcolare din judeţul Galaţi, cu opriri în mai multe clase ale aceloraşi şcoli, grupul-ţintă numărând aproximativ 500 de copii şi 200 de profesori. Totodată, proiectul “CURIER pentru AUTISM” a presupus şi organizarea unor workshop-uri tematice, unde problemele abordate au privit de asemenea integrarea în mediul şcolar a beneficiarilor direcţi ai proiectului, copiii cu autism. Cele cinci workshop-uri – “Cum să comunicăm eficient cu un copil cu autism”, “Abordarea comportamentelor-problemă”, “Dezvoltarea strategiilor de autocontrol pentru copiii cu TSA”, “Dezvoltarea abilităţilor sociale şi de joc în mediul şcolar” şi workshop-ul recapitulativ – au vizat persoanele din imediata apropiere a copiilor cu TSA (părinţi, cadre didactice, terapeuţi, profesori de sprijin etc.), informaţiile transmise de specialist (psihoterapeut Gina Seria) fiind selectate şi structurate într-o manieră uşor de abordat şi asimilat de către persoanele vizate. Cele cinci întâlniri organizate s-au bucurat de un interes major din partea celor direct interesaţi de subiect, în total numărul persoanelor prezente la cele cinci workshop-uri ridicân13413692_1048661575169050_2151340188783130138_ndu-se la aproximativ 600 de participanţi.
În concluzie, simţim cu adevărat şi credem cu tărie că proiectul “CURIER pentru AUTISM” a fost un real succes şi a presupus o mobilizare generală unică în judeţul Galaţi până în acest moment, atât din partea echipei Asociaţiei de Sprijin pentru Părinţi şi Copiii cu Autism Galaţi, cât şi din partea sponsorului, partenerilor şi a persoanelor direct implicate în educarea şi integrarea copiilor cu autism.
Vă mulțumim tuturor, sponsor, parteneri de proiect, specialist, cadre didactice, părinţi, colegi mai mari sau mai micuți, pentru că aţi fost alături de noi “curieri pentru autism” şi aţi devenit astfel “ambasadori” ai cauzei noastre SPECIALE .
“Autismul este RECUPERABIL – Chiar merită să luptăm ÎMPREUNĂ!”